24 Nisan 2013 Çarşamba

Pirinç Unlu Kek



  
 Kek bizim evin en sevilen kalori kaynağı olarak ünlenmiştir :) Tabi bunda evlendiğimde becerebildiğim tek çay ikramı olması da büyük rol oynadı fakat laf aramızda pek de güzel olur benim keklerim :))

 Şaka bi tarafa geçenlerde mutfakta genel bir temizlik yaparken son kullanma tarihleri yaklaşan şeylerden biride paketi bile açılmamış pirinç unu idi. İnternetten neler yapılabilir diye şöyle bir bakıyım dedim karşıma en fazla pirinç unlu kek çıktı. Kendi damak tadıma uydurmak usetiyle şöyle bir tarif ortaya çıkardım.

MALZEMELER

  • 250 Gr. (1 Paket) Pirinç unu 
  • 1 Çay bardağı normal un 
  • 3 Adet yumurta
  • 1 Su bardağı sıvı yağ
  • 1 Su bardağı yoğurt
  • 1 Su bardağı toz şeker
  • 4 Yemek kaşığı kakao 
  • 1 Çay bardağı damla çikolata
  • 1 Paket kabartma tozu
  • 1 Paket vanilya
Üzeri için;
  • 1 Su bardağı soğuk süt
  • 2 Yemek kaşığı toz şeker
  • Hindistan cevizi

 

YAPILIŞI


  Tüm malzemeleri damla çikolata haricinde bir karıştırma kabında miksere çırpıyoruz. Ardından boza kıvamında elde ettiğimiz bu karışıma damla çikolataları ilave ediyoruz, bir kaşık yardımıyla onu da karıştırıyoruz. Pişirme kabımızı yağlayıp unluyoruz ben diktörgen bir fırın kabı kullandım, siz dilediğinizi kullanabilirsiniz.Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kürdan testi başarılı oluncaya kadar pişiriyoruz.
 Fırından çıkardığımız sıcak kekin üzerine şekerli sütümüzü gezdirip bir süre dinlendiriyoruz internetteki tariflerde bir gece bekletin diyor ama biz dayanamadık ılınır ılınmaz hindistan cevizlerini serpip servis yaptık.

Şimdiden herkese afiyet olsun.

  

18 Nisan 2013 Perşembe

Buğday Salatası



 Bizim evde çocukluğumdan bu yana aşurelik buğday adı üzerinde ya aşurede ya da baba memleketim Malatya'nın yöresel yemeği olan Malatya Tarhanası yemeğinde tüketilmiştir. Son birkaç senedir hem sağlıklı  hem de lezzetli olmasından dolayı salatasını hazırlamaya başladım. Şansıma kızımda bu salatayı çok seviyor (gerçi dereotlarını ayırıyoruz ama olsun) Geçenlerde yine evde olan malzemelerden yapmıştım , hemen fotoğraflayıp blogda paylaşayım dedim , işte tarifi ...

MALZEMELER

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 4-5 adet salatalık turşusu
  • 1-2 adet havuç
  • 1  adet çarliston biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 3-5 dal maydanoz
  • 3-5 dal dereotu
  • 3-5 dal taze nane
  • 1 kutu konserve mısır
  • 1 adet limon
  • Zeytinyağı
  • Nar ekşisi
  • Tuz

 

YAPILIŞI

 Aşurelik buğdayları suda iyice yıkadıktan sonra haşlanmaları için üzerine geçecek şekilde su koyup tenceremize alalım. Buğdayımız haşlanırken diğer malzemelerimizi hazırlamaya koyulalım. Yeşillikleri yıkayıp ince ince doğrayalım , havuçlarımızı rendeleyelim ardından sırayla diğer malzemeleri büyüklükleri birbirine yakın olacak şekilde hazır edelim.

 Buğdaylarımızın rengi şeffafa döndüğünde piştiklerini anlıyıp makarna süzgeciyle süzelim, üzerinden su geçirip karışım kabımıza alalım. Tüm malzemeyi ilave edip, yağını, limonunu, tuzunu da ekleyelim. Damak tadınıza göre ekşi sevenler nar ekşiside ilave edebilirler. Sunum için büyük bir salata tabağı kullanabileceğiniz gibi küçük cam kaselerle de misafirlerinize çıkarabilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun :)

12 Nisan 2013 Cuma

Gül Tatlısı




Yukarı görmüş olduğunuz tatlı annem tarafından kuzenimin nişanında ikram edilmek üzere yapıldı ve fotoğraflandı.

 Ben mi ?.. Herhalde ömrümde bu seneki gibi bir grip hiç geçirmedim. Yaklaşık 10 gündür perişan oldum hala da tam olarak iyileşmiş sayılmam. Tüm programımın alt üst olması bir yana kızımla da ilgilenmek zorunda olmamdan dolayı hem ona bulaşmasın diye uğraştım hemde onun bakımını aksatmamaya çalıştım. Yine de çok şanslıyım ki annem imdadıma yetişiyor. Sağ olsun,  var olsun... Buarada bu 10 gün içinde neler neler yapacaktım; yeni doğum yapmış olan bir arkadaşıma yardıma gidecektim söz vermiştim , yıllardır görüşmediğim bir üniversite arkadaşımı misafir edecektim iptal etmek zorunda kaldım ve de kuzenimin nişanı :) malesef onuda kaçırdım ... Ne 10 günmüş ama :)

 Çok leziz bir ikram olduğunu düşündüğüm bu tatlının tarifi aşağıda sizi bekliyor.

 MALZEMELER

  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 14 çorba kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Şerbeti için;
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Üzeri için antep fıstığı, ceviz veya fındık

YAPILIŞI

 Şerbeti soğuk döküleceğinden öncelikle onu hazırlayalım. Şeker ve suyu bir tencerede kaynattıktan sonra yoğunlaşınca 3-5 limon damlası ilave edip ve soğuması için bir kenara alalım. Hamuru için tüm malzemeyi yoğurup bir merdane ile açalım. Gül şeklini vermek için kolay yöntem bir su bardağı ile 3 yuvarlak kesip uçları birbirinin üzerine gelecek şekilde yan yana dizmek ardından yuvarlayıp silindir şeklindeyken tam orta yerinden bıçakla bölmek, böylece kestiğiniz yerden tepsiye oturttuğunuzda 2 adet gül şekli elde etmiş olursunuz. Fırın tepsisine aralıkla dizip 180 derecede pembeleşinceye kadar pişirin.

Pişipte fırından çıktıkları zaman sıcakken soğuk şerbeti üzerine dökün . Şerbet içinde yarım saat kadıktan sonra servis tabağına alın ki şerbet içinde fazla kalıp yumuşamasınlar.

Şimdiden herkese afiyet olsun :)



4 Nisan 2013 Perşembe

Bezelye Salatası



 Bezelyeyi çok severim, bu salatayı ilk kez geçen yılbaşında denedim ve çok sevdim. Bu sebeple de kardeşim yurtdışından geldiğinde hazırladığım sofrada yerini aldı.

Malzemeler

  • Bezelye (Ben bir kutu konserve kullandım, dondurulmuş yada tazesini haşlayarakta olur)
  • 1 orta boy soğan
  • Sıvıyağ
  • Dereotu, maydanoz
  • Baharat (Tuz, karabiber,az miktarda kimyon,kırmızıbiber)

Yapılışı

Soğanı küp küp ya da söğüs olarak doğranıp sıvıyağda kavruyoruz, ardından sudan geçirdiğimiz konserve bezelyeleri ekleyip soteliyoruz.Baharatları ilave edip altını kapatıyoruz. İnce kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırıyoruz. Üzerini maydanoz ile süsleyip servis yapıyoruz.

Afiyet olsun.