TARHANA
MALZEMELER- 1 kg. Kırmızı Biber
- 1 kg. Domates
- 1kg. Süzme Yoğurt
- 1 Ekmek Hamuru
- Alabildiği kadar Un
YAPILIŞI
Kırmızı biberleri haşlayarak , domatesleri çiğ olarak rondodan geçirdik. Ardından tüm malzemeyi karıştırıp yoğurduk, mayalanması için üzerini örterek bir kenara bıraktık . 3-4 gün ara ara un ilavesi yaptık tabi her un ilavesinde yoğurma işlemini tekrar ettik. Tarhana hamurumuz kıvamını bulunca parçalar kopararak temiz çarşafın üzerine yaydık. 2 gün bekledikten sonra (kuruma süresi sıcaklığa ve yörelerin havasına göre değişebilir bol güneşli kuru havası olan bir yerde yaşıyorsanız 1 günde yetebilir. ) ufalama işlemine geçtik. Biz annemin kapalı balkonunda kuruttuk, İstanbul güneşinde 2 gün yetti. Ufalamada püf noktası tarhananın çok kurumadan yapılması yoksa ufalamak gerçekten çok zor oluyor. Biz önce rondoyu kullandık tabi rondo istediğimiz küçüklükte ufalamayınca bir makarna süzgecinde tahta kaşık yardımıyla ezerek ufalttık. işimiz bitti sanmayın hemen :) ufaladığımız tarhanaları tekrar çarşaf üzerine yayıp 2-3 gün daha bekledik veee sonuç olarak misss gibi tertemiz, lezzetli, kışlık tarhanamız hazır oldu ...
Parçalar halinde kurutulduktan sonra tarhanalarımızın görünüşü, tabii çok kurutmamaya özen gösterilmeli ...Bu fotoğraftaki hali ise zahmetli uğraşımız sonucunda ufalanmış, elenmiş vaziyeti ...
Ufaladıktan sonra işimiz bitmedi, son kurutma işlemi için birkez daha çarşafımızın üzerine serdik..
Önceki yıllardan annemin evinde mevcut olan bu bez torbayı saklamak için kullandık.Saklama koşulu olarak da, ben soğanını, patatesini hatta pirincini dahi yer varsa buzdolabında bulunduranlardan olduğum için tarhanalarımıda buzdolabında muhafaza edicem...
Narnicity de gördüm bende evde tarhana yapıcam diyenlere önce kolay gelsin ardından afiyet, bal şeker olsun diyorum..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder