28 Mart 2013 Perşembe

Pırasalı Açma Börek




 Ah şu yemek programları... Hepsi birer diyet düşmanı :) Yaza kadar biraz kilo veriyim diyorum ama nafile. Gündüz kuşağında ya televizyon açmamam lazım yada sadece "belgesel" izlemem gerekiyor ki çok severek izlediğim İz Tv'deki belgesellerin içinde bile Yemeğin Yolculuğuydu, Wilconun Karavanıydı derken bir bakıyorum ki hipnotize olmuş gibi mutfakta birşeyler hazırlıyorum :)

 İşte yine öyle bir zamanda, böyle bir lezzet çıktı ortaya ...


Malzemeler

Hamuru için;
  • 4 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz
  • Aldığı kadar su (kulak memesi yumuşaklığında hamur olacak şekilde)
İç Harcı;
  • 1 kg pırasa
  • 200 gr. beyaz peynir
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber, kırmızı pul biber
Üzeri için;
  • Sıvıyağ
  • Susam, çörek otu

Yapılışı

 Hamuru için yazdığımız malzemelerin hepsini bir yoğurma kabına alalım ve yoğuralım. Elde ettiğimiz kulakmemesi yumuşaklığındaki (bu nasıl bir tabirse çok komik) büyük hamuru 8 bezeye ayırıp bir tepsiye dizelim üzerini temiz bezle örterek iç harcı hazırlamaya başlayalım.
 Pırasaları ince kıyıp, sıvı yağda soteliyelim.Yumuşadıklarında altını kapatıp peyniri, tuzu ve baharatları ilave edelim, harmanlayarak bir kenara alalım.
 Sıra geldi hamurlarımızı açmaya ince oklava yardımıyla yuvarlak bir fırın tepsisi büyüklüğünde açtığımız yufkaların üzerine iç harcımızı kenarlarında biraz boşluk bırakarak yayalım. Önce rulo şekilde sarıp ardından da gül şeklinde sararak kıvıralım.  
 Üzerine sıyıyağ sürüp susam yada çörek otu serpiştirelim. Yağladığımız fırın tepsimize yerleştirip önceden ısıtılmış fırında 200 derecede yaklaşık 30 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.

 Bu börek el açması olmasına rağmen oldukça hafif ve çıtır çıtır oluyor .

 Not : Uzun uzun yazdığıma bakmayın yapılışı tarifinden kolay ve pratik .

 Şimdiden herkese afiyet olsun




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder